ANATOMIJA OTOKA 2017

Istraživanja i rasprave o otoku ili jednostavno Anatomija otoka niz je radionica i seminara usmjerenih na razvoj otoka s ciljem stvaranja interdisciplinarnoga znanja o otocima, otočnim zajednicama i modelima otočnih razvoja te prijenos tog znanja različitim oblicima edukacije, kao i primjena znanja u razvojnim projektima. Iako se do sada organizirao na Visu, ovogodišnji simpozij održat će se od 16. do 24. rujna na Lastovu u organizaciji Udruge Dobre Dobričević koja se aktivno bavi kulturnim životom na Lastovu.

Ovogodišnja tema Anatomije otoka je „Potraga za javnim“.

– Lastovo je otok s bogatom graditeljskom tradicijom i tradicijom kultiviranja prostora. U takvom kontekstu, (pre)privatizacija prostora, kaotična gradnja i eksploatacija prirodnih resursa uzela je maha i istisnula zajedničko. Ljudi nikada nije bilo manje, a šteta nikada nije bila veća – istaknula je Bucat te dodala kako Udruga Dobre Dobričević organizacijom kulturnih i zabavnih besplatnih sadržaja na zapuštenim mjestima u vlasništvu države ili lokalne samouprave nastoji tim lokacijama – javnim vrtovima, dvorištu škole, škverovima, nekadašnjem ljetnom kinu JNA i dr., u svijesti stanovnika dati kolektivnu emocionalnu vrijednost. – Zanimaju nas druga slična pozitivna iskustva i primjeri koji uključuju aktivizam i njegovu arhitektonsku i estetsku materijalizaciju, društveni značaj i druge zanimljive posljedice – otkrila je Bucat i sama jedna od predavačica u okviru programa.

Radionice Anatomije otoka namijenjene su prvenstveno studentima arhitekture, sociologije, antropologije, geografije, a sva su događanja otvorena i besplatna za javnost. Sve su teme u okviru potrage za javnim u otočnim sredinama, a predavači su, osim Bucat, i Dinka Pavelić, Darko Radović i Davisi Bothaarm koji rade u Tokyiju, Diana Magdić iz Splita, zatim Lidija Runko Luttenberger i Axel Luttenberger iz Rijeke te Barbara Savin iz Dubrovnika.