Ponuda parka

Obilazak Parka prirode Lastovsko otočje morskim putem

Na ovom obilasku vidjet ćete bogatstvo prirodnih i kulturnih vrijednosti te upoznati način života stanovnika, povijest i tradicijske djelatnosti otoka Lastova.
Plovidbena ruta kreće se sjevernom stranom otoka preko uvala Kručice, Zaklopatice, Mihajla, Lučice, Zace, prema otočnoj skupini Lastovnjaci. Predviđeno je kraće zaustavljanje na otočiću Mladine u uvali Saplun gdje možete uživati u kupanju i ronjenju. U povratku ćete otkriti uvale južne strane otoka od kojih se ističe Skrivena Luka sa svjetionikom Struga iz 1863.g. te ostaci vojnih objekata u uvali Vejo More. Približavajući se cilju, proći ćete pokraj otočića Makarac sa crkvicom sv. Rafaela (15.st.) u Vejom Lagu te svoje putovanje završiti prolaskom između otoka Prežba i Mrčara do Pasadura.
Slikovite ribarske kućice, gnijezdilišta sivog sokola, podmorski izvori, obitavalište gregule, potopljeni brodovi, livade posidonije, koralji, jastozi i gorgonije zaokružit će priču u koju će vas uvesti naši čuvari prirode.
Pozivamo vas da zaplovite s nama u jedinstven doživljaj otoka Lastova i parka prirode „Lastovsko otočje“.

Preporučeno je ponijeti sa sobom:
– kapu
– sunčane naočale
– sredstvo za sunčanje sa zaštitnim faktorom
– opremu za snorkeling
– kupaći kostim i ručnik
– vodu ili drugo piće

Trajanje ture: oko 4 sata *

*Potrebno je doći na dogovoreno mjesto 15 minuta prije polaska

Zbog ograničenog broja mjesta u brodu, obavezna je rezervacija na Info punktovima u Ublima, Skrivenoj Luci i Lastovu.

 

Poučna staza „Preko sadašnjosti u prošlost“

Poučna staza „Preko sadašnjosti u prošlost“ prolazi značajnim staništima bogatim biljnim i životinjskim vrstama – šumom alepskog bora i hrasta crnike, poljima obogaćenim lokvama, vinogradima i maslinicima te mjestom Lastovom.
Krenete li ovom stazom upoznat ćete se s prirodnim osobitostima i kulturnim značajkama otoka Lastova pomoću poučnih ploča. Također, možete uživati u ugodnim vidicima na obližnja polja i prirodu.
Mjesto Lastovo je od 2005. godine Ministarstvo kulture zaštitilo kao kulturno povijesnu cjelinu zbog jedinstvene renesansne arhitekture i amfiteatralnog načina gradnje. U samom mjestu se nalazi više zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara kao što su pojedine crkvice, kuće, utvrde te lokacije održavanja Lastovskog poklada – zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra.
Poučna staza „Preko sadašnjosti u prošlost“ prolazeći kroz mjesto Lastovo objedinjuje prirodne ljepote sa vrijednom kulturnom povijesnom baštinom vodeći vas kroz mjesta na kojima se odvijao društveni i kulturni život starih Lastovaca.

DUŽINA STAZE: 6,4 km
TRAJANJE OBILASKA: 2 sata
STUPANJ TEŽINE STAZE: srednje teška pješačka staza
BROJ PLOČA: 11

 

Put crkvica

Od davnina su Lastovci bili posvećeni vjeri u Boga, tražili su utjehu u teškim vremenima, sreću u sadašnjosti te nadu u bolje sutra. U tu svrhu su izgradili veliki broj crkvica i zavjetnih kapelica u čast svetaca zaštitnika, a mnoge od njih zaštićene su kao pojedinačno kulturno dobro. Put crkvica odvest će vas u prošlost stazom kojom su kročili stari Lastovci, a na tom putu ćete posjetiti neke od najljepših kamenih crkvica na otoku Lastovu.

Ruta I. – trajanje 1 sat i 30 minuta: Sv. Kuzma i Damjan-Sv. Marija na Grži-Sv. Josip-Sv. Augustin-Sv. Antun-Sv. Barbara-Sv. Marija u Polju-Sv. Vicenco-Sv. Roko-Sv. Vlaho-Sv. Ivan Krstitelj

Ruta II. – trajanje 3 sata: Sv. Kuzma i Damjan-Sv. Marija na Grži-Sv. Josip-Sv. Augustin-Sv. Lucija-Sv. Antun-Sv. Spas-Sv. Barbara-Sv. Ilija-Sv. Marija u Polju-Sv. Vicenco-Sv. Martin-Sv. Mihovil-Sv. Roko-Sv. Vlaho-Sv. Ivan Krstitelj

Preporučamo posjetiti i ostatke starokršćanske bazilike iz 6. st. u Ublima, crkvu Sv. Luke iz 11. st. na predjelu stari put Ubli-Lastovo te crkvu Sv. Ciprijana iz 11.-13. st. u Skrivenoj Luci.

 

Škole u prirodi

Moguća je organizacija programa škole u prirodi na zahtjev škola u dogovoru s upravom Parka prirode Lastovsko otočje. Izbor atrakcija i tema koje će se proučavati ovisi o uzrastu polaznika škole u prirodi i dogovoru sa djelatnicima Parka.