Poučna staza „Artina“

 

Poučna staza “Artina” je postavljena uz mjesto Zaklopatica jer se baš ovdje na malom otočiću – škoju od Zaklopatice koji zatvara uvalu Zaklopatica poput poklopca, gnijezde gregule i kaukali. Ova edukativna staza priča o cjevonosnicama greguli i kaukalu, ali i o sredozemnom galebu, čija gotovo cijela populacija od 13 – 60 parova živi na Lastovskom otočju. Gregula je i endem Sredozemlja, u Hrvatskoj se gnijezdi u središnjem dijelu Jadrana, najvećim dijelom na Lastovu, tako da nije neobično da se je u sklopu projekta “LIFE Artina – mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu” osmislila i izvela edukativna staza upravo ovdje, a nazvana je po lastovskom nazivu za gregulu – Artina.
Morske ptice gregule i kaukali (artine i zovoji kako ih zovu na Lastovu) privući će Vam pažnju svojim neobičnim letom – lete tik nad morskom površinom, kao da svojim iznimno dugim krilima žele dotaknuti morsku površinu. Ovi izvrsni letači proputuju i preko 400 km na dan u potrazi za hranom. Imaju neobično dug životni vijek u odnosu na ostale ptice (25 i 30 godina), a nesu samo jedno jaje na godinu, što ih čini posebno ranjivima.
Posjetite li ovo mjesto u ljetnim noćima, čut ćete pomalo jezovit, ali nadasve zanimljiv pjev ovih ptica, kada se mladunci i roditelji pronalaze po glasanju.
Staza se proteže do mjesta Lastova, a na šetnji dugoj 45 minuta uz pomoć šest poučnih ploča naučiti ćete nešto o biologiji sredozemnog galeba, gregule i kaukala, doznat ćete i koje su to prijetnje opstanku morskih ptica, te što svi mi možemo poduzeti za njihovu zaštitu i očuvanje.