Vidikovci

Vidikovci

Vidikovac Hum

Vidikovac s kojeg se pruža pogled na sjeveni dio otoka i mjesto Lastovo nalazi se na 417 metara nadmorske visine i time je najviši vidikovac na otoku. U blizini se nalazi i kapela Sv. Jurja iz 15. st. te napuštena vojarna jer je nekada na tom području bila vojska.

Vidikovac Sozanj

Uređeni vidikovac Sozanj nalazi se na cesti između mjesta Ubli i Lastovo, a s njega puca najljepši pogled na mjesto Zaklopaticu te udaljeno otočje Lastovnjaci. Popnete li se šumskim putem od vidikovca do vrha brda Sozanj udaljenog 300 m, otvara se široki pogled od zapadnog otočja Parka, preko Visa, Korčule do Mljeta.

Vidikovac Galičine

Vidikovac na južnoj strani otoka Lastova s kojeg se pruža pogled na istočno i zapadno otočje Parka, te se vide otoci Mljet, Korčula te poluotok Pelješac. Za lijepog vremena vidi se i Mala i Velika Palgruža, te obala Italije. Vidikovac je također idealna pozicija za promatranje noćnog neba Lastova, drugog natamijeg u Europi, s najmanjim svjetlosnim onečišćenjem. Jedan od najčešće slikavanih pogleda na uvalu Skrivena luka upravo je onaj s vidikovca Galičine.

Vidikovac Pokladareva Grža

S vidikovca se pruža pogled na cijelo mjesto Lastovo pri čemu posebno dolazi do izražaja amfiteatralni oblik mjesta. Do vidikovca se dolazi stazom koja kreće iz mjesta Lastova. Dio je najvažnijeg događaja godine na otoku – Lastovski Poklad, jer se upravo s Pokladareve grže „culja“ Poklad.

Vidikovac kod crkve Sv. Ciprijana

Crkvica se nalazi poviše uvale Skrivena Luka na istočnoj strani. Odatle puca pogled na cijelu uvalu te svjetionik Strugu. Od 46 crkvica njih 21 registrirana je kao zaštićeno kulturno dobro. Uz neke od njih vezane su i legende kao što je to uz ovu malu i rustikalnu crkvicu na vrhu brijega iznad Skrivene luke. Legenda kaže da su stranci otkopali i odnijeli blago koje je nekoć bilo pokopano pod crkvenim oltarom crkvice Sv. Ciprijana.

Vidikovac Kašćel

Na Glavici iznad mjesta Lastovo gdje je stajala prethistorijska gradina, dubrovačka je vlast podigla kašćel koji je više puta bio popravljan. U njemu su se nalazile nastambe, bunar, pa i mala kapelica posvećena sv. Ivanu. Na mjestu tog dubrovačkog kašćela koji je srušen za vrijeme Lastovske bune, podignut je novi 1808. godine kada su Francuzi okupirali otok.

Njihova se tvrđava nakon preinaka danas koristi kao meteorološka postaja. Do kašćela se dolazi 10-minutnom šetnjom uređenom stazom iz središta mjesta Lastova. Pogled se pruža na uvale Lučica i Mihajla, Lastovski kanal te Korčulu.