Položaj

Lastovsko otočje nalazi se u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, 14 km prema jugu od otoka Korčule. Spada u vanjsku skupinu južnodalmatinskih otoka i obuhvaća najjužniji hrvatski naseljeni otok Lastovo s pripadajućim otocima, otočne skupine Lastovnjaci i Vrhovnjaci te otok Sušac.

Klima

Zahvaljujući svom položaju, Lastovsko otočje se odlikuje blagom mediteranskom klimom, klimom maslina. Jedan je od najsunčanijih otoka na Jadranu što dokazuje prosjek od 2700 sunčanih sati godišnje. Prosječna temperatura zraka u siječnju iznosi 8,3 º C, a u kolovozu 24,9 º C. Blaga ljetna temperatura produljuje se dugo u jesen, pa mu je jesen toplija od proljeća. Najučestalija vrsta oborine je kiša, javlja se manja količina krupe, dok je snijeg prava rijetkost. Važan čimbenik za vegetaciju je vlaga, koja u sušnom razdoblju nadoknađuje kišu. Srednja godišnja vlažnost zraka iznosi 68%.
U ruži vjetrova dominantne vjetrove čine jugo (jugoistočnjak), te maestral (sjeverozapadnjak), no također su učestali i bura (sjeveroistočnjak), lebić (jugozapadnjak), pulent (snažni zapadnjak), tramontana (sjevernjak), te levanat (istočnjak).

Naselja

Lastovo
Pasadur
Ubli
Skrivena luka
Zaklopatica

Lastovo

Mjesto Lastovo je staro srednjovjekovno naselje sa dugom i zanimljivom poviješću, amfiteatralnog oblika, okruženo brdima. U mjestu Lastovu se mogu pronaći prekrasne obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća, koje krase bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) i lastovski sulari koji su postali zaštitni znak Lastova.Od znamenitosti u Lastovu je smještena župna crkva Sv. Kuzme i Damjana, Knežev dvor – Palac, Kašćel te brojne crkvice.
Lastovske skalinade (kamene stepenice) koje obavijaju staru jezgru oko crkve i šire, te lastovski dimnjaci daju poseban mediteranski ugođaj, iako Lastovo nije smješteno uz more nego u samom srcu otoka.

Mjesto Lastovo
Mjesto Lastovo

Pasadur

Pasadur je naselje na zapadnoj strani otoka. Povezan je malim mostom sa susjednim otočićem Prežba. Pasadur je omiljena lokacija za nautičare kao sigurna uvala zaštićena od svih vjetrova te omiljeno šetalište za posjetitelje otoka. Na Pasaduru nalazi se i jedini hotel na Lastovu- hotel Solitudo.

Naselje Pasadur
Naselje Pasadur

Ubli

Ubli ili Uble je naselje smješteno na jugo-zapadnoj strani otoka. Ubli je Lastovska trajektna luka.
U Ublima se nalazi Bazilika Sv. Petra – jednobrodna kršćanska bazilika iz V st. posvećena Sv. Petru. Među brojnim nalazima u bazilici, znamenit je ranokršćanski reljef s prikazom križa i dva jaganjca, orginal je pohranjen u Arheološkom muzeju u Zadru.
Nakon arheoloških istraživanja, bazilika je konzervirana i smatra se spomeničkom cjelinom najviše kategorije.

Naselje Ubli
Naselje Ubli

Skrivena luka

Nalazi se na južnoj strani otoka Lastova. Jedna je od najvećih i najljepših uvala na otoku. Kao što joj ime govori, skrivena je od pogleda sa otvorenog mora pružajući zaštitu nautičarima od jakog vjetra i uzburkanog mora. Na sredini južne strane otoka Lastova, na morskom ulazu u uvalu Skrivena luka nalazi se rt Struga na kojem je 1839. izgrađen istoimeni svjetionik. Zbog svoje udaljenost od obale djeluje usamljeno, pa se čini kao da uranja u plavetnilo neba i pučine. Svjetionik je smješten na nadmorskoj visini od 90 m, na samom rubu strme litice s koje se pruža izniman pogled na otvoreno more . Prekrasni vidikovci i jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa sjeverne strane svjetionika čine ovu turističko odredište vrlo atraktivnim.

Naselje Skrivena luka
Naselje Skrivena luka

Zaklopatica

Zaklopatica je uvala smještena na sjevernoj strani otoka Lastova, svega 2.5 km udaljena od centra otoka. Zaklopatica je omiljena destinacija za nautičare zbog svojeg položaja, ponude ( restorani sa mooringom i uslugama za nautičare) te pogleda na susjedni otok Korčulu i Lastovski kanal. Na istoimenom otočiću Zaklopatica gnijezdi se i rijetka vrsta ptica, Puffinus yelkouan koja ima karakterističan pjev koji je sličan plaču male djece.

Naselje Zaklopatica
Naselje Zaklopatica

Lastovsko otočje

“Lastovsko otočje” je zbog svoje mistične ljepote, naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa Hrvatski sabor 29. rujna 2006. godine proglasio Parkom prirode.
“Park prirode Lastovsko otočje” obuhvaća 46 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac) ukupne površine 53 km2 i 143 km2 morske površine. Omeđen je kamenim svjetlima Sušca, Tajana, Glavata i Struge.
Posebitost “Lastovskog otočja” čini i bogata kulturno povijesna baština – brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, no ne smijemo zaboraviti ni lokalno stanovništvo, koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest, te Vam stoga

Hvala što čuvate ovaj netaknuti biser Jadrana!

POVRŠINA: 196 km2 (kopno: 53 km2 , more: 143 km2)
OPĆINA: LASTOVO
ŽUPANIJA: DUBROVAČKO – NERETVANSKA
DATUM PROGLAŠENJA: 29. RUJNA 2006. g.
BROJ NASELJA: 5 (LASTOVO, ZAKLOPATICA, SKRIVENA LUKA, UBLI, PASADUR)

Granice parka prirode