Dana 27. listopada 2020. u Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode održan je drugi konzultativni sastanak u sklopu projekta Partneri za prirodu. Cilj sastanka bio je jačanje suradnje između komunalnih redara i čuvara prirode kroz tematiku o postupanju s mladim ptićima tj. poletarcima. Predavanje na temu sastanka održao je Josip Turkalj, stručni suradnik za zaštitu prirode u udruzi Biom, čija je uža specijalnost istraživanje i zaštita ptica, osobito onih šumskih staništa i poletaraca. Sastanak je bio namijenjen komunalnim redarima iz cijelog Međimurja kako bi i oni bili upućeni u proceduru postupanja s mladim ptićima pronađenima izvan gnijezda, obzirom da tijekom svibnja i lipnja dobivamo najviše dojava takvih slučajeva.

Pojava da su mladi ptići sami na tlu sasvim je normalna u prirodi i u većini slučajeva ne zahtjeva posebne ljudske intervencije. Mladunci namjerno napuštaju svoja gnijezda i prije nego su sposobni letjeti, a takvi opernaćeni mladunci nazivaju se poletarci. Poletarci izlijeću iz gnijezda na okolnu vegetaciju ili na tlo dok osjete da im je gnijezdo pretijesno, ali ih njihovi roditelji i dalje nastavljaju hraniti do trenutka kad počinju sami tražiti hranu.

Iako izgleda da poletarci trebaju našu pomoć, uzimanje takvih ptića iz njihovih staništa može prouzročiti više štete nego koristi. Njihovi roditelji ih sasvim sigurno nisu napustili, a to što ih mi ne možemo vidjeti ne znači da oni nisu u blizini. Vjerojatno se skrivaju i promatraju iz prikrajka jer su se uplašili naše prisutnosti ili skupljaju hranu za mladunce. Uzimanje takvih ptića zadnja je opcija i uvelike će im smanjiti šansu za preživljavanje jer je prehranjivanje takvih ptića vrlo teško i zahtjeva mnogo skrbi, pažnje i vremena. Ako se poletarac nađe na cesti, nogostupu ili nekom drugom izloženom mjestu gdje vreba opasnost od mačke ili psa, dovoljno je staviti ptića na najbližu granu ili drugo povišeno mjesto u blizini pronalaska kako bi ga roditelji mogli pronaći. S obzirom da ptice imaju slabije razvijen osjet njuha nema straha od odbacivanja mladunaca od strane roditelja nakon što ih čovjek dira.

Nakon predavanja sudionici su imali prilike postaviti pitanja stručnjaku iz Bioma i glavnom čuvaru prirode Velimiru Bašeku i raspraviti o slučajevima iz prakse. Na završetku rasprave sudionici su posjetili i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami uz stručno vodstvo. Svi oni koji zbog izvanredne situacije (COVID) nisu mogli uživo sudjelovati, moći će pogledati snimku sastanka.

Sastanak je organiziran u sklopu projekta Partneri za prirodu financiranog putem Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Glavni cilj projekta je izgraditi kapacitete organizacija civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Hrvatskoj, kroz suradnju i partnerstvo sa švicarskim organizacijama civilnog društva i javnim institucijama, na način koji osigurava održivi socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica. Partneri na projektu su Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, Javna ustanova park prirode Lastovsko otočje, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode te švicarska nevladina organizacija Pro Natura / Friends of the Earth Switzerland.

Zahvaljujemo svima na suradnji i brizi oko poletaraca!

**Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj vijesti isključiva su odgovornost Zelene akcije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Logo Zelena akcijaLogo Javne ustanove Park prirode Lastovsko otočjeLogo Partneri za priroduLogo Javne ustanove za upravljanje zaštičenim područjima i drugim zaštičenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije Zeleni prstenLogo Pro natura

uz podršku

Švicarsko - hrvatski program suradnjeLogo Centri znanja za društveni razvoj - Nacionalna zaklada

Glavni čuvar prirode Velimir Bašek obratio se sudionicima
Glavni čuvar prirode Velimir Bašek obratio se sudionicima
Josip Turkalj iz udruge Biom održao je predavanje
Josip Turkalj iz udruge Biom održao je predavanje

Odgovori