Javna ustanova „Park prirode Lastovsko otočje“ bavi se zaštitom, održavanjem i promicanjem ovog zaštićenog područja koje obuhvaća površinu od 196 km². Zbog svog zanimljivog arhipelaga, čistog mora i netaknute prirode sve je atraktivnije posjetiteljima čiji broj raste iz godine u godinu. Usporedno s tim raste i količina otpada, posebno ambalažnog (boce, plastične vrećice i sl.). Kao javna ustanova u obavljanju svojih aktivnosti posebno vodimo računa o materijalima koje pri tom koristimo. Na manifestacijama koje organiziramo koristimo pribor izrađen od prirodnih materijala. Suveniri iz ponude u našim info kućicama (također izrađene od drva i imaju samonapajanje) izrađeni su isključivo od prirodnih materijala (drvo, metal, staklo, i sl.), a plastični materijali i proizvodi izrađeni od plastike se strogo izbjegavaju. Tijekom godine u suradnji s udrugama koje se bave zaštitom okoliša održavamo edukacije vezane za štetnost plastike, razdvajanje, recikliranje i smanjenje količine otpada, a sve u svrhu poticanja „Plastic free zone“.

Stoga je prijava na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se opremaju javne ustanove potrebnom opremom za poticanje „Plastic free zone“ pridonijela ostvarenju zajedničkog cilja, a to je ograničenje korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te uklanjanje otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenom području.

Projektom „Plastic free zone“  financiranog od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim se financira 80% ukupnog iznosa za realizaciju istoga, proveli smo niz aktivnosti s ciljem informiranja, promoviranja i edukacije djelatnika, lokalnog stanovništva i posjetitelja s temom vezanom za ograničavanje korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, štetnosti plastike u prirodi i mogućnosti smanjenja plastike u svakodnevnoj uporabi. A putem radio reklame o istom su informirani i slušatelji dvije regionalne radio postaje.

Zbog promocije projekta i poruke o važnosti ne korištenja plastike („noplastic“) nabavljene su aluminijske i staklene boce, notesi, kemijske i olovke, platnene i papirnate vrećice. Navedena promotivna oprema podijeljena je lokalnom stanovništvu, djelatnicima Ustanove, te posjetiteljima i sudionicima Lastovo trail utrke.

Popularna utrka Lastovo trail se već šestu godinu održava na području Parka, a ove godine je na njoj sudjelovalo čak 165 trkača. Natjecatelji uglavnom nisu sa otoka, stoga je to bila izvrsna prilika za prezentaciju Parka prirode kao Plastic free zone. U neposrednoj blizini starta i cilja utrke izložili smo pult sa nabavljenom promotivnom opremom kako bi istaknuli važnost ne korištenja plastike i drugog otpada. Tom prigodom smo podijelili promotivni materijal. Organizator utrke je na završnoj svečanosti utrke koristio isključivo papirnatu/kartonsku ambalažu (tanjuri, vilice, čaše i dr.).

U suradnji s udrugom Zelena akcija, početkom školske godine u OŠ „Braća Glumac“ održana je praktična radionica „Održivo gospodarenje otpadom“ prilikom čega su svi učenici i djelatnici škole dobili promotivne boce, notese, drvene kemijske i olovke sa porukom „noplastic“. Održali su i konzultativni sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti zaduženim za gospodarenje otpadom te javne tribine: „Održivo gospodarenje otpadom“ i „Građanska energija iz obnovljivih izvora energije“.

Platnene vrećice podijeljene su lokalnom stanovništvu kako bi se poticalo njihovo korištenje u svakodnevnom životu, a papirnate vrećice su korištene za potrebe Javne ustanove za poklon pakete i vrećice za suvenire.

Obzirom da je navedena promotivna oprema redovito viđena u lokalnim trgovinama, školi i u lastovskoj svakodnevnici općenito, možemo zaključiti da je projekt itekako uspješan jer korištenjem svakog tog predmeta kojeg smo podijelili i koji se koristi direktno je spriječeno korištenje njegove plastične verzije.