U sklopu projekta „Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora“, djelatnici i učenici OŠ Braća Glumac za prvi izlazak na teren s podvodnim robotom za istraživanje morskog okoliša s djelatnicima Javne ustanove „Park prirode Lastovsko otočje“ izabrali su uvalu Planiku na kojoj se robot mogao spustiti u veće dubine, čak preko 50m.
U ovoj terenskoj nastavi sudjelovalo je tri profesora iz Osnovne škole Braća Glumac sa sedmero učenika, te dva djelatnika JU „Park prirode Lastovsko otočje“.
Projektom se podiže razina tehnološka pismenosti, a lastovska se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.
Ovaj podvodni robot ima mogućnost zarona do 100 metara dubine i rada do gotovo dva sata. Robotom se upravlja uz pomoć mobitela, može snimati video zapise i fotografije, a uz njega dolazi i robotska ruka kojom se mogu uzimati uzorci u svrhe istraživanja.
Ovo je bio prvi od mnogih terenski izlazaka u snimanja i mjerenja podmorja Parka prirode Lastovsko otočje. Robot je mjerio dubinu i temperaturu mora.
Projekt „Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora“ provode Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – Croatian Makers, Europski centar Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i HGSS.