Gastronomija otoka Lastova temelji se na njegovim prirodnim bogatstvima. Tradicijska jela, temeljena na lokalnim namirnicama, posebno na povrću uzgojenom u ekološkim uvjetima plodnih lastovskih polja sve su zastupljeniji dio gastronomske ponude otoka. Ako kušate tikvice, patlidžane, rajčice, krastavce, zelje, krumpir i drugo povrće s lastovskih polja, uvjerit ćete se u nemjerljivu kvalitetu tih namirnica. Od tradicijskih lastovskih jela najpoznatija su srdele na ražnju, slanutak sa slanim srdelama, brodet od ugora, murina na žaru i lastovski deserti skalice, prkle (fritule), kotonjata i arancini. Vrlo cjenjena je i peka od piletine, kozletine i janjetine. Lastovska gastronomija poznata je po bogatoj ponudi riba, rakova i mekušaca, a ne smijemo zaboraviti ni maslinovo ulje te lastovska vina od kojih su najpoznatija Maraština (Rukatac) i Plavac mali.