Začula se lira, zatreperilo je srce, zadrhtalo je tijelo, zaigrale su noge… Tako je sinoć, na Gospu Kandaloru, u prepunoj „Sali“ započelo predstavljanje etnografije Lastovskog poklada „Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija!“.

Knjiga je nastala na inicijativu lastovske lokalne zajednice iz ljubavi prema Lastovskom pokladu. Maja Rešić, uz podršku Javne ustanove „Park prirode Lastovsko otočje“, predstavila je svoju ideju i time potaknula suradnju s udrugom Lastovski poklad, Pokladarskim društvom, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Općinom Lastovo i lokalnom zajednicom. Kao idejna začetnica i voditeljica projekta monografije o Lastovskom pokladu sudjelovala je u svakom segmentu izrade ovog djela koje je nakon pet godina pripreme u najsvečanijem ruhu ugledalo svjetlost dana. Nakon što je prikupljeno i transkribirano 155 intervjua, Iva Niemčić i Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku objedinili su različite naracije, znanstveno ih obradili i predstavili u ovoj monografiji. Taj zadatak je zahtijevao selektiranje i raspoređivanje u zasebne tematske pretince više od 600 sati snimljenog, kasnije transkribiranog materijala. Bolji tim nije mogao biti odabran budući da su oboje izvrsni poznavatelji lastovske tradicije. Iva prati Poklada od 1998. godine, stekla je povjerenje zajednice, a zatim i prijatelje među istraživačima i ispitanicima, promotorica je Poklada i izvan lokalne zajednice. Joško je etnomuzikolog, izuzetno je angažiran oko promocije lastovske glazbeno-plesne baštine i Lastovskog poklada, produžio je život napjevima s Lastova prenijevši ih izvan granica otoka. O knjizi su govorili i urednica dr. sc. Marina Blagaić Bergman, recezent dr. sc. Tomislav Oroz, dizajnerica Barbara Majnarić, posebni gost Vido Bagur te ravnatelj JU Parka prirode Lastovsko otočje Miro Maričević

Svečanu večer zaokružilo je tradicionalno halekanje pod kostanju. Spokojnim selom odjeknuo je nikad glasniji uzvik „Uvooo!“ začinjen poznatim zvukom lire. Druženje se nastavilo na zajedničkoj večeri.

Lastovski poklad, kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske ove godine se u kontinuitetu održava 540. put zaredom. Tradicija koja je opstala toliko godina usprkos stoljetnim mijenama običaja svake godine uprizoruje legendarni događaj iz 1483. godine kada je Lastovo steklo svoju slobodu i obranilo se od neprijateljskog napada.

Datum predstavljanja etnografije nije izabran slučajno, na blagdan Gospe Kandalore (2.2.) lira – najvažniji instrument pokladnog razdoblja, počinje pratiti sve najvažnije pokladne aktivnosti. Također, tog važnog dana odabire se društvo koje će organizirati Poklada i prilikom halekanja prvi put se čuje uzvik Uvooo.

Velika vrijednost i značenje monografije za zajednicu može se iščitati iz priča i samih sjećanja Lastovaca koji su okosnica ovog djela. Više od 20% stanovnika otoka, odnosno 172 sugovornika nositelja lastovske tradicije i predstavnika različitih generacija, ispričali su svoja sjećanja i iskustva vezana za sami Poklad te time potvrdili veliku predanost svih aktera lokalne zajednice, više ili manje aktivnih. Poticanje osobnih sjećanja sugovornika zahtijevalo je izvrsno poznavanje i razumijevanje Lastovskog poklada od strane ispitivača, ali najvažnije je bilo izgraditi međusobno povjerenje. Neke od pokladnih priča otočana koje smo tom prilikom čuli do sada nisu zabilježene ni u jednom dokumentu, a bile su pravo otkriće, pogotovo mlađim generacijama.

Lastovski poklad tijekom godina se obnavlja prateći samu zajednicu i potrebne joj mijene. Zahvaljujući lastovskoj posvećenosti Pokladu s ponosom možemo reći da je otočki identitet sačuvan. Etnografija Lastovskog poklada pridonijet će očuvanju i aktivnom izvođenju jedinstvenog lastovskog pokladnog zbivanja i u budućnosti.

Divno je bilo osjetiti zajedništvo i ponos svih prisutnih. Zadovoljni i dirnuti postignutim reakcijama publike, možemo ustvrditi da će Poklada biti dok bude i Lastovaca.

Sljedeći korak je predstaviti i promovirati Lastovski poklad kao hrvatski prijedlog za nominaciju na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Djelić atmosfere za predstavljanja pogledajte u galeriji ispod.

Foto: Jelena Župančić