Tijekom proteklog tjedna pregledavali su se kolektori za prihvat ličinki plemenite periske (Pinna nobilis) koji su bili postavljeni na šest lokacija unutar našeg Parka: Skrivena Luka, Mrca, Mrčara, Mali Maslovnjak, Borova i Vejo Lago.
Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta uz pomoć naše Ivane spretno su izvadili ukupno 24 kolektora, a pregledavanju mreža su se pridružile volonterke Andreja i Majana te djelatnici Parka, Ivan i Alexandra.
Svakog dana pregledavalo se po 6 nizova sa ukupno 24 kolektora koji su plutali u struji mora od svibnja do listopada.
Nažalost, ovaj put nisu pronađene žive ličinke plemenite periske.
Međutim, po dojavi i Ivaninom vođenju, na jednoj lokaciji na Zaglavu provjerene su dvije žive i zdrave Pinna rudis na 3,5 m dubine.
Nadamo se da su neke, nama nepoznate, imune odrasle jedinke plemenite periske (Pinna nobilis) ovo ljeto stvorile puno malih ličinki, koje su zaobišle naše mreže i još ih nosi morska struja… do nekog sigurnog pijeska gdje će stvoriti svoj dom.
Na fotografijama možete vidjeti što smo pronašli na kolektorima i kako je izgledao postupak njihovog vađenja.
Cilj projekta „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru“ je očuvanje i spas od izumiranja mediteranske endemske vrste školjkaša, plemenite periske (Pinna nobilis). Projekt je koordiniran od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, a financiran je sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost.
Foto: Angela Bradarić i Željko Mihaljević (Hrvatski veterinarski institut)