Sportska događanja

Lastovo trail

Trail utrka koja se održava u ljetnom periodu nudi dvije kategorije simboličnog naziva „Mali fumar“ i „Veliki fumar“, a obje staze vode kroz stoljetne maslinike, plodne vinograde, spuštajući se do mora i prolazeći pokraj mnogobrojnih lastovskih crkvica, s ciljem u uvali Mihajla gdje, kad ga prođu, većina natjecatelja završi u moru. Dužom stazom obilazi se i jedan od najstarijih svjetionika na Jadranu – Struga. Avanturisti koji sudjeluju u ovom trailu imaju priliku rekreirati se i pri tome uživati u ljepotama Parka prirode Lastovsko otočje .

Međunarodni jesenski cross „Sv. Kuzma i Damjan“

Utrka se održava svake godine povodom Dana općine Lastovo 26. rujna. i nebeskih zaštitnika Sv. Kuzme i Damjana. Natjecatelji iz dvije kategorije (djeca i odrasli) prolazeći kroz mjesto Lastovo i okolna polja utrku započinju i završavaju u centru mjesta Lastova.

Regata parkova Vieste-Lastovo (Regata dei Parchi)

Natjecanje jedriličara međunarodnog karaktera start ima u Nacionalnom parku Gargano u Italiji, a cilj u Parku prirode Lastovsko otočje. Osim što promovira jedrenje kao sport, regata povezuje prirodne ljepote Hrvatske i Italije te potiče suradnju i druženje zaljubljenika u more dvije jadranske regije.

Open regata Renata i Joža Horvat

Otok Lastovo domaćin je regate/kupa Renate i Jože Horvat u organizaciji Jedriličarsko brodarskog kluba Lastovo. Njezin značaj nadilazi sami sportski dio jer regata educira i promovira sport i povijest našeg jedrenja, ističe poštovanje prema obitelji Horvat te potiče međusobno druženje u pučinskom klubu.

Sportski kampovi

U organizaciji MMA kluba Frantoj na Lastovu se organiziraju trening kampovi (fitness, hrvanje i druge borilačke vještine). Trening kampove vode inozemni treneri iz Velike Britanije, Njemačke i Poljske. Treniranje u prostorijama kluba upotpunjeno je treninzima u prirodnom okruženju (priroda, more) što ljubitelji ovog sporta prepoznaju kao najbolji efekt u poboljšavanju kondicije .

Za sve one avanturističkog duha otok Mrčara površine 170ha pokriven gustom šumom i makijom idealno je mjesto za posjetiti adrenalinski park (fitness boot camp, airsoft war games, paint ball). Na osamljenom otoku, održavaju se cjelodnevni program vježbanja i relaksacija, a osim treninga, dovoljno je vremena za slobodne aktivnosti poput kupanja, ronjenja, kreativnog izražavanja, ugodnog druženja ili jednostavno uživanja u miru i tišini netaknute prirode.


Kulturna i društvena događanja

Tijekom ljetnih mjeseci na Lastovu se održava glazbeni festival i Kulturno ljeto koje uključuje razne aktivnosti, od manifestacija kušanja lokalnih proizvoda, večeri folklora i klape, dana Dobre Dobričevića i mnogih drugih.

Lastovski poklad

 

Lastovski poklad jedan je od najstarijih pokladnih običaja u Hrvatskoj, ali i u Europi, a održava se na Lastovu još od davne 1483. godine. Tematizira neuspjelu Maursku opsadu otoka Korčule i Lastova te je zbog svoje jedinstvenosti 2008. godine uvršten na popis zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Počinje 17. siječnja, na blagdan sv. Antuna, a završava na Pepelnicu, tj. Čistu srijedu. Običaj je to u kojem ponosno sudjeluje cijela zajednica otoka Lastova, te koji iz godine u godinu svojom širokom paletom događaja nanovo jača stoljetnu svijest o posebnosti i neovisnosti otoka. Više o običaju i programu možete pročitati na stranicama udruge Lastovski Poklad.