“Lastovsko otočje” je zbog svoje mistične ljepote, naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa Hrvatski sabor 29. rujna 2006. godine proglasio Parkom prirode te je najmlađi morski park u Republici Hrvatskoj.
Obuhvaća 46 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac) ukupne površine 53 km2 i 143 km2 morske površine. Omeđen je kamenim svjetlima Sušca, Tajana, Glavata i Struge.
Posebitost “Lastovskog otočja” čini i bogata kulturno povijesna baština – brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, no ne smijemo zaboraviti ni lokalno stanovništvo, koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest.
JU “Park prirode Lastovsko otočje” uz svoju temeljnu zadaću ima za cilj i edukaciju kako posjetitelja tako i lokalne zajednice. Najveće zadovoljstvo ipak predstavlja rad s najmlađim otočanima i učenicima, mlađom i budućom generacijom za koje Ustanova čuva prirodna i kulturna blaga.


JU “Park prirode Lastovsko otočje” želi zahvaliti svojim djelatnicima i svim onima koji svojim radom i djelom pomažu u ostvarenju temeljnih ciljeva Parka te 25.rujna 2021. poklanja kulturnu večer gdje će svi moći uživati u klapskoj pjesmi, dok na sam rođendan Parka, u srijedu 29.rujna 2021. , na Pjevoru će biti organizirano niz događaja, od radionica za djecu do druženja s djelatnicima.

Dođite i s nama proslavite 15. rođendan našeg i vašeg Parka prirode Lastovsko otočje!