Park prirode Lastovsko otočje jedan je od partnera koji su sudjelovali na nedavno održanoj završnoj konferenciji projekta LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu. Konferencija je održana od 9. do 11. svibnja 2023. u Seget Donjem, a predstavljeni su rezultati projekta u kojem su sudjelovali zajedno s ostalim partnerima: udrugama BIOM, SUNCE i Birdlife Malta.

Projekt LIFE Artina fokusirao se na tri vrste morskih ptica u Jadranu: sredozemni galeb (Larus audouinii), kaukal (Calonectris diomedea) i gregula (Puffinus yelkouan). Tijekom proteklih pet godina, na području Parka prirode Lastovsko otočje uspješno su uklonjeni brojni negativni utjecaji na njihova staništa te je smanjena brojnost kopnenih invazivnih vrsta koje negativno utječu na gniježđenje.

Gregule i kaukali pronađeni su na šest novih otočića, a uspješnost njihovog gniježđenja povećala se za 39% odnosno 8%. Također, provedeno je 76 radionica i izleta za 230 djece. Proglašeno je pet novih zaštićenih područja za morske ptice, a dva su proširena. Uklanjani su štakori, koji su prijetnja ugroženim pticama, s 14 otoka i otočića lastovskog arhipelaga.

Testirane su mjere za smanjenje slučajnog ulova morskih ptica u suradnji sa šest lokalnih ribara. Projekt je također doprinio razmjeni iskustava s drugim stručnjacima i zajedničkom izradi preporuka za očuvanje morskih ptica na Jadranu i Sredozemlju. Kao što su pokazali rezultati ovog projekta, suradnja i zajednički napor su ključni za očuvanje vrsta i staništa.

Park prirode Lastovsko otočje se i dalje aktivno bavi očuvanjem prirode te će nastaviti s radom na zaštiti morskih ptica u Jadranu.

Više o LIFE Artina projektu možete pogledati u videu koji je sniman upravo na Lastovu